Irský mech jako potravina
Irský mech byl v devatenáctém století jednou z nejdůležitějších zdrojů výživy lidí v Irsku. Tamní obyvatelé tuto významnou mořskou řasu vybírali z moře, kde se okolo tohoto ostrova hojně vyskytuje. Tato mořská řasa má nejenom vysoký obsah vitamínů, ale je také bohatým zdrojem minerálních látek. Uplatňuje se především v kuchyni, ale také v kosmetice při výrobě pleťových mlék. Irský mech roste také ve velikém množství v částech atlantického pobřeží Ameriky, kde se nachází množství útesů. Lze jej najít i v části Tichého oceánu. Čerstvý Irský mech je měkký a má pestré zbarvení.
Irský mech a zdraví
Irský mech je bohatý na kolagen, takže velmi prospívá kloubům i pleti. Svojí vysokou nutriční hodnotou má blahodárné účinky na naše zdraví. Tato řasa je prodávána v nesušené formě, přirozeně konzervovaný mořskou solí tak, jak byl vylovený z moře. Irský mech má tyto vlastnosti, které jsou prospěšné našemu zdraví:
ü Je přírodním regenerátorem pro klouby, jak u lidí, tak u zvířat.
ü Je výborný jako kosmetická maska na obličej, kdy pleť krásně vyživí a vyhladí.
ü Slouží i jako maska na vlasy, kde je možné jej použít jako zábal pro lepší kvalitu a růstu vlasů.
Irský mech obsahuje tyto prospěšné látky:
ü vápník
ü síru
ü jód
ü draslík
ü vitaminy A, D, E, F a K
Konzumace Irského mechu
ü Irský mech se využívá jako želé, anebo želatina.
ü Lze jej použít při přípravě zmrzlin, nápojů a dezertů. Je přidáván i do salátů.
Irský mech nejprve dobře propereme a poté namočíme do teplé vody na dobu dvanáct hodin. Poměr vody a mechu není nijak určen. Je třeba však počítat s tím, že mech hodně nabude. Během této doby je možné jednou až dvakrát vodu vyměnit a mech ještě proprat. Následně jej rozmixujeme, aby měl konzistenci hladké želatinové pasty. Takto připravený mech můžeme použít například:
ü do dezertů
ü do raw pokrmů
ü do smoothies
ü do sýrů
ü do pudinků
Pokud vám nějaké množství mechu vybyde, vydrží Vám bez problémů pět dní v lednici.